Hemoroid İstanbul
Ağrısız, Etkili ve Hızlı Tedavi!

Makat Çatlağı - Anal Fissür
Erken tedavi ile ameliyata gerek olmayabilir!
Makatın çıkışında, anal kanal dediğimiz son kısmını örten mukoza tabakasında meydana gelen yırtığa bağlı oluşan yaraya Anal Fissür denir. Makat çatlağı, makat yırtığı da denir.
Özellikle dışkılama sırasında ve sonrasında devam eden, şiddetli ağrıya neden olur. Kanama da eşlik edebilir ancak birincil belirtisi şiddetli ağrıdır. Ağrı saatlerce sürebilir. Kabızlık ve bazen de diyare sonrası meydana gelebilir. Hastalar, dışkılama sırasında şiddetli ağrı olacağını bildiklerinden tuvalete gitmeyi ertelerler. Bu durumda dışkı daha da sertleşir ve dışkılama daha ızdırap verici olur.
Çatlağa bağlı olarak derin tabakada olan internal sfinkter isimli kas ortaya çıkar. Bu kas, mukoza tarafından korunamadığından spazma uğrar. Bu spazm yüzünden ağrı olmaktadır. İnternal sfinkterin görevi, istirahat durumunda makatı kapalı tutmaktır. Yaptığı işin kuvvetine bakacak olursak, oransal olarak vücudun en kuvvetli kasıdır.
Çatlağa bağlı kas spazma uğrar dedik. Çatlağın doğal olarak iyileşmesi için bu yarada stres olmaması gerekiyor. Ancak takip eden kas spazmı nedeniyle bu çatlağa bağlı yara iyileşemez. Yara iyileşmeyince de kas spazmı çözülmez. Gördüğünüz gibi; kısır bir döngü oluşur ve iyileşemeyen bir yara ortaya çıkar.
Tedavide, bu kısır döngüyü kırmak asıl hedefimizdir. Kas spazmını çözdüğümüzde yara da kendiliğinden iyileşecektir. Taze yani bir iki haftalık çatlaklarda sıcak su oturma banyosu (Sitzbath) etkilidir. Sıcak, kas gevşemesi yapar! Günde 3-4 defa, özellikle dışkılama sonrasında (ağrıyı azaltmakta da faydası vardır), dayanabilinecek kadar sıcak suya 15 dakika oturma banyosu yapılmalıdır. Bu suya herhangi bir antiseptik ya da başka bir ilaç katılmasına gerek yoktur. Bu banyo yapmayı konforlu hale getirmek için, alafranga tuvaletlere göre üretilmiş oturma banyosu kapları her yerde kolaylıkla bulunmaktadır.
Sıcak su oturma banyosu 10 gün etkili yapılmasına rağmen, düzelme olmuyorsa tedaviye lokal uygulanan kremler eklemekte fayda vardır. Temelde internal sfinkter kasını gevşetmek üzere, nitrogliserin türevi ilaç içeren bu kremler, hazır tıbbi krem ya da doktorunuzun eczacıya hazırlatacağı krem ya da pomad formunda temin edilebilir. Nitrogliserin, düz kas hücrelerini gevşetir. Bu krem tedavisi, günde iki kez az miktarda sürülerek yapılır. Yan etki olarak; kısa süren, ani gelişen hafif ya da orta şiddette baş ağrısı olabilir. Bazı hastalar bu nedenle kullanmayı bırakır. Lokal kortikosteroidli kremler, hemoroid için üretilmiş kremler bu hastalıkta bir işe yaramaz; aksine yara iyileşmesi üzerine olumsuz etkileri bile olur.
Yine, lokal kremlerle de anlamlı düzelme yoksa, Botulinum toksini uygulaması sıradaki ameliyatsız seçenektir. Yaygın olarak Botox olarak da isimlendirilen bu ilaç, sentetik olarak üretilen, sinirlere etki eden bir toksindir. Kas üzerindeki reseptörlere bağlanıp geçici olarak sinir uyarısını bloke ederek, kasın gevşemesini sağlar. Etkisi ikinci haftada en üst düzeye çıkar ve 3-4 ayda tamamen kaybolur. Az da olsa hastalarda geçici olarak makat kaslarının kontrolündeki yetersizliğe bağlı; hissedememe, gaz kaçırma gibi yan etkiler olmaktadır. Botox, başarı oranları 60-70% dolaylarındadır. Başarısızlık durumunda ikinci enjeksiyonda bu oranların 80% düzeylerine çıktığı ile ilgili yayımlar vardır.
Çatlak kronikleşmiş ise; yani hemen hemen 2 aydan beridir var ise, tedavilere cevap vermemiş ise, spazm çok fazla ve dolayısıyla ağrı dayanılmaz ise, ameliyat yapmak en doğrusudur. Ameliyatta internal kasın bir kısım lifleri kesilerek kasın gevşemesi sağlanır. Ameliyat günübirlik olup, 5 dakika sürmekte, 1 cm'den büyük olmayan bir kesi ile yapılabilmektedir. Ameliyattan sonra da 4-5 saat sonra evinize gidebilirsiniz. Bu ameliyatın başarı oranı yüksektir. Ameliyattan sonra geçici bazen de kalıcı kas yetmezliğine bağlı, gaz tutamama veya dışkı tutamama sorunları nadir de olsa olabilir.
Bazı çatlaklara kas spazmı eşlik etmez. Aksine kas gevşektir. Ancak çatlak kronik bir yara haline gelmiştir. Atonik bir yara olarak değerlendirilir. Bu hastalarda asla kasa dokunulmamalıdır. Ameliyat ile yara temizlenip deriden ya da rektal mukozadan hazırlanan bir lokal flep ile yara kapatılmalıdır. Özellikle bu tür kronik çatlakları kadınlarda görmekteyiz.
Randevu Almak Çok Kolay!