Pilonidal Apse: Ne Yapmalı?
- dr hakan gök
- 4 Oca 2018
- 2 dakikada okunur

Pilonidal apse, en sık kuyruk sokumu bölgesinde oluşur. Kılların deriden batarak içe geçmesi ile bir kist oluşur ve kist içeriği iltihabı bir sıvı ile dolar ve apse oluşur. Erkeklerde ve ergenlik yılları arasında daha sık görülür. Öncelikle cilt enfeksiyonu olarak başlar ve ilerleyerek apseye dönüşür.
Kalçanın ortada birleşme yerindeki girintide - ki intergluteal sulkus da denmektedir - açık bir kanal olan bir "sinüs yolu" oluşur. Bu bölge anüsün yakınında bulunur ve saç ve kıl folikülleri içerir. Uzun süren oturma süresince, kanal tıkanabilir ve kist oluşturabilir. Anüse 5 cm’den fazla yaklaşmaz. Eğer yakın ise, o zaman anüs ile ilişkisi göz önünde bulundurulmalıdır.
Apse tedavi olduktan sonra esas nedene yönelik girişim yapılmaz ise tekrarlayabilir. Bu apseler kronikleşip, yeni sinus yolları açılmasına neden olarak tedaviyi uzatır ve güçleştirir.
Pilonidal apseye yol açan faktörler nelerdir?
Fazla kilolu olmak, aşırı oturma ve yetersiz hijyen bu lezyonların oluşumundaki önemli faktörlerdir. Genetik ve kalçanın derin olma şekli de bir faktördür.
Pilonidal apsenin belirtileri nelerdir?
Kuyruk sokumu bölgesinde kızarıklık, ağrı, şişlik, kötü kokulu akıntı en sık görülen belirtileridir. Ateş yükselmesi yapabilir. Ağrı zonklayıcı tarzdadır.
Pilonidal apsenin tedavisi nedir?
Öncelikle hemen geniş spektrumlu bir antibiyotik başlanmalıdır. Bu tedavi en az 10 gün sürdürülmelidir. Antibiyotik erken başlanan olgularda, apse oluşmadan enfeksiyonun tedavisi mümkündür.
Apse = Cerrahi drenaj Bu yaklaşım, kesinlikle en doğrudur ve eski çağlardan beri gelen bu kural, hala geçerlidir. Antibiyotik ile enfeksiyonda gerileme olmuyor, şikayetler artarak devam ediyorsa apse gelişmiş demektir. Apsenin derhal boşaltılması gerekir. Lokal anestezi ile yapılan bu cerrahi girişim ile hasta hızla rahatlayacaktır. Esasında; ağrının birincil nedeni apseye bağlı kapalı yarada oluşan basınçtır. Apse açılıp içindeki irin boşaltılınca, basınç da kaybolacağından ağrı hemen geçer.
Apse boşaltıldıktan sonra bir kaç gün, günlük pansuman ile yara bakımı yapılır. Yara iyileşip antibiyotik tedavisi bittikten sonra tekrarı önlemek için nedene yönelik cerrahi girişim planlanmalıdır.
Comentarios